Vraag & antwoord

Over de Wegwijzer CE-markering
Wat is de Wegwijzer CE-markering machines?

De Wegwijzer CE-markering machines is een online platform om u te ondersteunen bij de totstandkoming van CE-markering voor uw machine(s). Met de CE-regelgeving check krijgt u bijvoorbeeld snel een indicatie van de Europese regelgeving waaraan uw machine moet voldoen. Ook biedt de Wegwijzer veel praktische hulp die u ondersteunt bij het doorlopen van de 6 stappen om te komen tot een CE-markering voor uw machine(s).

Hoe krijg ik toegang tot de Wegwijzer CE-markering?

Voor de Wegwijzer CE-markering heeft u een account nodig. Klik hiervoor op 'Abonnementen' bovenaan de pagina. U kunt hier kiezen voor een gratis account of een betaald account. Met een gratis account kunt u de CE-regelgeving check uitvoeren en dit account biedt u een basisondersteuning op het onderwerp van CE-markering. Het betaalde account biedt uitgebreide ondersteuning aan de hand van overzichten, checklists, artikelen en vele andere hulpmiddelen.

Wat is de CE-regelgeving check?

Met deze CE-regelgeving check krijgt u snel een indicatie van de Europese regelgeving waaraan uw machine moet voldoen. De check wordt na iedere vraag automatisch opgeslagen en is vervolgens terug te vinden via Mijn checks. U kunt dus tussentijds stoppen met de check. U kunt ongelimiteerd persoonlijke CE-regelgeving checks aanmaken.

Het lukt mij niet om in te loggen, hoe kan dit?

Controleer of u de juiste gegevens heeft ingevuld. Als dit niet werkt neem dan contact op met NEN Klantenservice, telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur, telefoon (015) 2 690 391, e-mail klantenservice@nen.nl

Ik ben mijn wachtwoord vergeten, wat moet ik doen?

Op de pagina 'Inloggen' klikt u op de link Wachtwoord vergeten. U komt vervolgens op een pagina waar u uw e-mailadres kunt achterlaten om een resetcode op te vragen. Binnen enkele minuten ontvangt u een e-mail van ons met daarin instructies om uw wachtwoord te veranderen.

Ik heb mijn abonnement omgezet naar een betaald abonnement. Waarom zie ik de wijzigingen niet (direct) na opnieuw inloggen?

Uw gewijzigde gegevens zijn dan nog niet door ons verwerkt, waardoor uw oude gegevens weer zijn opgehaald. Binnen 1 werkdag worden uw gegevens verwerkt.

Normen
Welke normen zijn voor mij van toepassing?

Er bestaan veel normen die gerelateerd zijn aan de Machinerichtlijn. Welke normen voor u van toepassing zijn, is afhankelijk van uw situatie. De Wegwijzer CE-markering machines helpt u op weg om erachter te komen welke normen van toepassing kunnen zijn door het aanbieden van verschillende overzichten, bijvoorbeeld op essentiële Machinerichtlijn normen en Europese normen. Ook biedt het platform samenvattingen van de meest gebruikte normen.

Zijn normen verplicht?

Normen zijn niet verplicht, maar u kunt er vaak veel voordeel van hebben. De overheid verwijst via de wet in een aantal gevallen naar normen. De wet geeft het kader, bijvoorbeeld: 'een machine moet veilig zijn'. Het antwoord op de vragen 'Hoe produceer ik dan een veilige machine?' of 'Hoe test ik of mijn product veilig is?' vindt u in normen. De normen waarnaar verwezen wordt vanuit de wetgeving geven dus een praktische invulling aan eisen die in de wet staan.

Is CE een keurmerk?

Nee, CE is geen keurmerk. CE staat voor veiligheid. Door CE op een machine te plaatsen geeft de fabrikant aan dat hij een veilig product heeft gemaakt. In de basis betekent CE een veilig product. In sommige gevallen moet een fabrikant van een machine een keurende instantie inschakelen.

Waar vind ik de Machinerichtlijn?

Voor de Machinerichtlijn heeft u een (gratis) account op de Wegwijzer CE-markering nodig. Klik hiervoor op 'Abonnementen' bovenaan de pagina. U kunt hier kiezen voor een gratis account of een betaald account.

Waar vind ik relevante normen?

Normen kunnen aangeschaft worden bij NEN. Dit kan via de NEN shop. U kunt ook toegang tot normen regelen via het online platform NEN Connect.

Opleiding
Welke opleidingen kan ik volgen om (nog) meer te leren over CE-markering voor machines?

NEN biedt de Leergang CE-markering en machineveiligheid aan. Deze Leergang bestaat uit 3 modules: Wet- en regelgeving machines, Risicobeoordeling machines, Zelf CE-markeren. Ook biedt NEN trainingen aan over het samenstellen van het technisch dossier, het schrijven van gebruikershandleidingen en functional safety. 

U vindt hier meer informatie over deze trainingen van NEN.

Wat wordt er behandeld in de e-learning Machineveiligheid?

Bij een betaald abonnement krijgt u toegang tot de e-learning Machineveiligheid. De wet- en regelgeving voor machineveiligheid en de gevolgen daarvan voor machines en hun fabrikanten en gebruikers staan centraal in deze e-learning.

Als fabrikant weet u na het volgen van de e-learning Machineveiligheid straks zeker dat de machines die u produceert, voldoen aan de eisen van de Machinerichtlijn en aan de relevante normen.

Als eindgebruiker kunt u na de e-learning zelf bepalen of uw bestaande machinepark aan de eisen van de Arbeidsomstandighedenwet voldoet. Bovendien bent u in staat om kritisch en met kennis van zaken machines in te kopen die voldoen aan de eisen van de Machinerichtlijn. Dat biedt u en uw personeel of collega's de zekerheid dat jullie met veilige machines werken.