Vraag & antwoord

Normen
Welke normen zijn voor mij van toepassing?

Er bestaan veel normen die gerelateerd zijn aan de Machinerichtlijn. Welke normen voor u van toepassing zijn, is afhankelijk van uw situatie. De Wegwijzer CE-markering machines helpt u op weg om erachter te komen welke normen van toepassing kunnen zijn door het aanbieden van verschillende overzichten, bijvoorbeeld op essentiële Machinerichtlijn normen en Europese normen. Ook biedt het platform samenvattingen van de meest gebruikte normen.

Zijn normen verplicht?

Normen zijn niet verplicht, maar u kunt er vaak veel voordeel van hebben. De overheid verwijst via de wet in een aantal gevallen naar normen. De wet geeft het kader, bijvoorbeeld: 'een machine moet veilig zijn'. Het antwoord op de vragen 'Hoe produceer ik dan een veilige machine?' of 'Hoe test ik of mijn product veilig is?' vindt u in normen. De normen waarnaar verwezen wordt vanuit de wetgeving geven dus een praktische invulling aan eisen die in de wet staan.

Is CE een keurmerk?

Nee, CE is geen keurmerk. CE staat voor veiligheid. Door CE op een machine te plaatsen geeft de fabrikant aan dat hij een veilig product heeft gemaakt. In de basis betekent CE een veilig product. In sommige gevallen moet een fabrikant van een machine een keurende instantie inschakelen.

Waar vind ik de Machinerichtlijn?

Voor de Machinerichtlijn heeft u een (gratis) account op de Wegwijzer CE-markering nodig. Klik hiervoor op 'Abonnementen' bovenaan de pagina. U kunt hier kiezen voor een gratis account of een betaald account.

Waar vind ik relevante normen?

Normen kunnen aangeschaft worden bij NEN. Dit kan via de NEN shop. U kunt ook toegang tot normen regelen via het online platform NEN Connect.